Pocket Wizard mini TT1, Flex TT5, si AC3 pentru Nikon review

După o perioadă de peste 6 luni în care am lucrat cu Pocket Wizard TT1/TT5/AC3, am decis să adun toate informațiile și să vă ofer o perspectivă asupra modului de folosire și a beneficiilor Pocket Wizard mini TT1, Flex TT5, si Pocket Wizard AC3 (pentru Nikon).

Mini TT1 este transmițător, Flex TT5 este transmițător și receptor. TT5 poate lua locul lui TT1 dar are inconvenientul că este cam mare, TT1 fiind mai discret când este montat pe camera (și inconvenientul că folosește baterii pastilă CR2450, greu de găsit și care costă 3-10 lei bucata, pentru 1-2000 declanșări). Ambele pot folosi variatorul de putere AC3.

În baza acestui review vă veți putea asigura dacă sunt o soluție pentru necesitățile voastre sau nu. Plecând de la ambalaj, foarte drăguț și stilat un pic în stilul design-ului de ambalaj de la Apple. În timp ce miniTT1 și Flex TT5 sunt făcute în USA, AC3 este facut in China?!

La prima vedere finisajele sunt bune, până în clipa în care ajungi cu privire la colțul antenei lui Flex TT5 și apoi când vezi cum arată patina hot-shoe. De fiecare dată când o văd îmi vine greu sa cred ca e o parte a acestui produs. Sau poate că așteptările mele sunt prea înalte, dar având în vedere prețul foarte ridicat, mă astept la perfecțiune în detalii.

Manualul din cutie, arată mai degrabă ca un fluturaș, conține informații de baza. Cu toate acestea, pe un echipament atat de complex, LPA Design (compania producătoare a transmițătoarelor Pocket Wizards) ar fi trebuit să includă un manual mult mai documentat sau access la un manual PDF online. În cele din urma fluturașul conține strictul necesar, iar pentru mai ulte informații puteți căuta pe site-ul Pocket Wizard, pentru că toate informațiile sunt disponibile. Problema este că uneori la fel de importantă ca și căutarea, este să cunoști cum se numește funcția pe care o cauți.

Este recomandat un update de firmware pe toate echipamentele Pocket Wizard înainte de a începe lucrul, utilizând PocketWizard Utility 1.35 (http://www.pocketwizard.com/support/downloads/).

Raza de acțiune Pocket Wizard

Raza este impresionantă comparativ cu limitările CLS-ului, dar nu chiar atât de nelimitată pe cât și-ar dori unii. Se pot declanșa bilțuri la peste 100 metri (testul meu scurt arată 110-120 metri). Acest test este pentru versiunea europeana (433.42 MHz). Distanța este suficientă pentru majoritatea situațiilor. Pocket Wizard declară că poți avea rază între 10-240 metri în modul i-TTL și 10-365 metri în modul basic. Prin comparație, Pocket Wizard Plus II are o rază de 500 metri (funcționeaza în modul basic). Pentru rază mai bună este recomandat ca Speedlight-urile să fie conectate la TT5 prin cablu hotshoe.

De asemenea pentru îmbunătățirea razei sunt necesare baterii proaspete, am de la un cititor informația că a utilizat doua TT5-uri și cu baterii noi a obținut o rază de aproape 300 metri.

Declanșarea camerei și Auto Relay Mode

Dacă doriți să declanșați camera de la distanță, aveți nevoie de un Pocket Wizard N90M-ACC, de exemplu în cazul lui Nikon D300 (verificați pe site-ul PW ce cablu se potrivește camerei dv.). Singura problemă este ca acest cablu este extrem de scump (peste $100).

Am găsit o cale ieftină în jurul acestei probleme. De fapt veți avea nevoie doar de 5 RON pentru un cablu adaptor între cele două mărimi de mufă. Asta desigur pe lângă telecomanda cu fir pentru Nikon, Hahnel, pe care sper să o aveți, și care costă 67 RON. Partea cea mai bună este că are conector pentru D300/D700/D3X dar și pentru D80/D90/D7000! (am testat doar pe D300 și D80).

De fapt, folosind modul Auto Relay Mode, puteți declanșa camera și în același timp unul sau mai multe blițuri! Tot ce trebuie să faceți este să setați canalul de pe blițuri pe canalul superior următor (de exemplu, dacă transmițătorul din mână este pe canalul 1 și TT5-ul de pe camera este pe canalul 1, atunci blițurile trebuie să fie setate pe canalul 2. Pentru mai multe informații vedeți > http://www.pocketwizard.com/inspirations/tutorials/auto_relay_mode/. Nu există nici o garanție că va funcționa declanșarea cu un alt cablu decât cablul original Pocket Wizard, dar puteți încerca.

Partea neplăcută este că visul meu de a declanșa o camera + blițuri și o altă camera în același timp, pentru a avea o captură din două unghiuri, nu se poate îndeplini. Posibil să-mi scape mie ceva sau nu este tehnic posibil (dacă aveți informații despre acest aspect nu ezitați să-mi scrieți).

High Speed Sync

Atât Pocket Wizard mini TT1 cât și Pocket Wizard Flex TT5 oferă posibilitatea de a declanșa orice bliț (SB600, Nikon SB700, SB800, SB900, Nikon SB910 la viteze de până la 1/8000s. Deci puteți fotografia cu bliț și f/2.8 în lumina soarelui și obtineți un cer albastru.

Această opțiune se numește High Speed Sync și pentru a o activa nu trebuie să faceți nimic, ci doar să reglați camera pe un timp mai scurt de 1/400s. Atunci sistemul intra în modul High Speed Sync. Mai multe informatii despre HSS aici: http://www.pocketwizard.com/inspirations/tutorials/pocketwizard_controltl_optimiz/

Important pentru utilizatorii Nikon!

Este un fapt cunoscut că TT1/TT5 nu merg în modul High Speed Sync cand fotografiați în modul 14bit RAW pe camere Nikon. Dacă doriți să fotografiați HSS setați 12 bit RAW sau JPG.

Dacă nu puteți aștepta noua versiune, puteti folosi un firmware beta http://www.pocketwizard.com/support/downloads/beta/

Pocket Wizard mini TT1

Mic și frumos, transmitător, folosește baterie CR2450 (LPA Design declară ca o baterie poate fi utilizată timp de 30 ore).

Pocket Wizard Flex TT5
Transmițător și receptor, poate fi folosit în ambele moduri și foloseste 2 baterii AA (până la 60 ore de utilizare).

Pocket Wizard AC3

Funcționează fără baterie, folosește bateria lui TT1 sau a lui TT5. O bucățică mică de geniu cu 3 zone configurabile de la 1/64 din putere până la 1/1.

Plusuri:

+ o soluție foarte versatilă (puteți seta TT1 sau TT5 în modul basic și le puteți folosi ca pe niște Pocket Wizard Plus II;

+ AC3 este o soluție ingenioasă, cu o ergonomie mult mai bună decât o are SB910 când este în modul master. Variatoarele de putere permit modificarea puterii blițului extrem de rapid. Dacă cunoașteți bine echipamentul puteți schimba puterea blițurilor cu mâna, fără să ridicați ochii din viewfinder (desi cam trebuie ca să vedeți rezultatul pe LCD).

+ update-ul de firmware, prin USB, vă permite să fiți în contact cu orice update-uri care repară probleme sau compatibilități;

+ viața bateriilor din speedlight-uri crește, precum și viteza de încarcare a blițului (se simte bliturile par mai rapide, pe viitor voi face un test comparativ, în secunde);

+ ședința foto are loc mult mai cursiv decât când se utilizează soluția CLS, pentru că rateurile sunt aproape inexistente. Atenție să aplicați correct regula de pornire, de sus în jos, altfel este posibil să nu funcționeze corespunzător. În caz că nu întelegeți această regulă, este simplă. Începeți prin a avea toate echipamentele închise. Dacă TT1 sau TT5 sunt montate pe cameră, se deschide întâi TT1/TT5 și apoi se porneste camera. În cazul blițului montat pe un TT5, întâi se pornește blițul și apoi transmițătorul. Deci, de sus în jos.

Minusuri:

- Chiar dacă este facut din rășină, hot-shoe-ul arata rău și ieftin;

- prețul nu este tocmai mic (posibil să vă întrebați de ce nu folosește Nikon solutie radio în locul soluției infraroșu CLS). Probabil unul dintre răspunsuri este că Nikon a căutat o soluție universală > infraroșu. Pocket Wizard trebuie să facă transmițătoare diferite pentru US, Europa și Japonia, cu frecvențe diferite. (340.00 – 354.00 MHz US FCC / IC 433.42 – 434.42 MHz CE).

- dacă antena lui Flex TT5 nu este ridicată, TT5 are raza mult mai mică decât cu antena ridicată;

- TT1 are nevoie de baterie CR2450, soluție mai scumpă decât acumulatorii AA și greu de găsit. Daca le gasiti la peste 10 RON sunt scumpe, am gasit Agfa la 6 RON si Camelion la 3 RON;

- Cabluri extrem de scumpe.

Concluzie

Dacă doriți să aveți o rază îmbunatățită, o ședință foto fără rateuri și să lucrați mai confortabil în timp ce modificați cu ușurință puterea bliturilor, pe zone, aceasta este o soluție mai bună decat CLS-ul.

Pe lângă asta, veți avea în modul Basic, transmițătoare care merg cu orice blit (dar nu veți putea varia puterea de pe cameră, ci prin metoda clasică, din spatele blitului :)

Pentru limitări și compatibilitate vizitați: http://www.pocketwizard.com/products/transmitter_receiver/36/TT1-N/compatibility/.

Trecând peste unele inconveniente, la sfârșitul zilei Pocket Wizard mini TT1, Pocket Wizard Flex TT5 și Pocket Wizard AC3 sunt produse excelente care ar trebui să fie în geanta oricărui fotograf. Le puteți achiziționa la cel mai mic preț de aici: F64 Studio.Comments are closed.